Czym jest gluten? – produkty bezglutenowe

produkty bezglutenowe

XXI wiek to prawdziwy renesans, jeśli chodzi o produkty spożywcze, suplementy czy leki. Dziś możemy dostać w sklepie praktycznie wszystko, czego nam potrzeba w danym momencie. Jest coraz więcej wynalazków, a co za tym idzie większa ilość badań i schorzeń, które da się zdefiniować. Prawdziwą plagą są alergie. Gluten jest jednym z białek, na które jest uczulonych coraz więcej osób. Czym jest i czy należy się go obawiać? Polecamy produkty bezglutenowe

Czym jest gluten? Produkty bezglutenowe

Jak powszechnie wiadomo gluten należy do grona białek, które swoje występowanie mają w różnych produktach spożywczych m.in w ziarnach zbóż. Jest nieodłącznym elementem ciasta, wpływa na jego elastyczność, również na odporność na wysychanie. Kiedy połączymy mąkę z wodą uzyskamy powyższe właściwości. Gluten wpływa niezwykle dobrze na zachowanie aromatu konkretnego produktu spożywczego, dlatego często dodaje się go również do tych produktów, w których naturalnie nie występuje. Sama nazwa glutenu jest nie przypadkowa. Przedrostek „Glue” to po angielsku po prostu klej. Ta właściwość glutenu sprawia, że ciasto może być elastyczne, a to umożliwia produkcję smacznych i puszystych wyrobów. Kiedy zmiesza się z wodą białka glutenu powstaje lepka maź, która z wyglądu przypomina klej. Gluten oprócz występowania w produktach zbożowych jest również dodawany do m.in wędlin.

Zobacz również  Jak działają soczewki kontaktowe?

Wszystko, co powinno się wiedzieć o glutenie

To warunki, w jakich powstaje gluten mają wpływ na jego występowanie w danych składnikach. Producenci żywności bezglutenowej nie dają gwarancji, że w sytuacji, gdy na jednym obszarze produkowane są np. wafle bezglutenowe, a na sąsiedniej – ciasto z mąki pszennej, nie dojdzie do wzajemnego zanieczyszczenia tymże białkiem. Dlatego niezwykle ważna jest logistyka przy planowaniu produkcji bezglutenowej, z uwzględnieniem dokładnego mycia i sprzątania tak aby ograniczyć do minimum możliwości ewentualnego zanieczyszczenia. Prawda jest taka, że gluten znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, do stworzenia których została wykorzystana pszenica. Coraz większym problemem wśród ludzi jest nadwrażliwość na gluten. Dokładniej jest to dolegliwość, która stwierdza się w przypadku, kiedy badania diagnostyczne wykluczają całkowicie celiakie i alergię, również nie obserwuje się zaniku kosmków jelitowych – tak czy inaczej występują niepokojące objawy. Pomocne mogą być wprowadzone do diety produkty bezglutenowe, które zostały stworzone przede wszystkim z wykorzystaniem zbóż naturalnie bezglutenowych, do których należą takie jak: ryż, kukurydza, proso, amarantus czy komosa ryżowa. Dodatkowo, co należy podkreślić, glutenu nie zawierają takie produkty jak: cukier, miód, ryby, jaja, świeże mięso, owoce, warzywa, owoce, pieczywo zrobione na bazie mąk bezglutenowych. Gluten nie jest w żaden sposób szkodliwy dla osób, które nie posiadają alergii czy nadwrażliwości. Jego obecność w diecie, jak każdego innego składnika odżywczego, jest wręcz wskazana.

Zobacz również  Dlaczego warto jeść czosnek?

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://e-spar.com.pl/kategoria/produkty-bezglutenowe/597 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *