Sery i białe twarogi, jak wybrać najlepszy

sery

Jaja, mleko, sery i serki są zdrowe, ale pod warunkiem, że wybieramy te naturalne, bez chemicznych dodatków. Czy warto jeść nabiał? W internecie przeczytamy wiele sprzecznych opinii wyrażanych przez wielbicieli nabiału lub jego przeciwników. Dietetycy twierdzą, że mleko i jego produkty są źródłem wapnia i białka o wysokiej wartości biologicznej i trzeba jeść je często. Co jest prawdą?

Jakie wartości odżywcze zawiera nabiał? Czy warto jeść sery i serki?

Sery i serki są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy każdej komórki naszego organizmu. Nabiał ma też węglowodany (laktozę) i tłuszcz, w którym jest rozpuszczona witamina A. Ta witamina jest bardzo ważna, gdyż bez niej nie wytworzy się rodopsyna, dzięki której rozróżniamy kolory i widzimy w ciemności. Nabiał zawiera sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (ryboflawiny), która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oka, łagodzi zmęczenie wzroku, zmniejsza nadwrażliwość na zbyt jasne światło i obniża ryzyko wystąpienia zaćmy.

Które sery i serki są najlepsze?

Codzienne spożywanie nabiału jest bardzo ważne. Jaja, sery i serki są niezbędne w zdrowej diecie. Nie kupujmy modnych produktów bez tłuszczu, gdyż ten jest niezbędny, by mogły rozpuścić się w nim witaminy. Najlepsze są produkty nabiałowe, które mają jak najkrótszą listę składników. Jogurt powinien zawierać tylko mleko i bakterie, żadnych zagęstników i mleka w proszku. Serki topione, podobnie jak żółte, zawierają sporo białka i wapnia, ale są ciężkostrawne, mają dużo kalorii i tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz kwasów trans. Zamiast mleka wybierajmy jogurty, gdyż zawarte w nich białko jest szybciej trawione. Poza tym, jogurt ma więcej witamin, zwłaszcza kwasu foliowego. Zawiera bakterii fermentacji mlekowej, wspomagające pracę przewodu pokarmowego i regulujące trawienie.

Zobacz również  Zakupy spożywcze na diecie wegańskiej: Jak znaleźć odpowiednie produkty?

Wybieramy najlepszy nabiał. Pyszne sery i serki

Nazwa ser jest zastrzeżona jest dla produktów, które wytwarzane są wyłącznie z tłuszczu mlecznego. Jeśli w serze znajdzie się tłuszcz roślinny, staje się on produktem seropodobnym. Wybierając ser na sklepowej półce, przyjrzyjmy się uważnie etykiecie. Jeśli na opakowaniu znajdziemy napis ser typu Gouda, już wiem, że to nie jest prawdziwy ser. Lepiej kupić produkt droższy, ale pyszny i pełnowartościowy. Jeśli nie tolerujemy laktozy, nie musimy rezygnować z nabiału. Wystarczy sięgnąć po smaczne sery i serki robione z mleka koziego.

Jaja, mleko, sery i serki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wybierajmy te dobrej jakości, a sprawdzimy to, czytając etykiety. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od tego, co jemy.