Wyciskarki jedno ślimakowe i dwuślimakowe – różnice

Jakiś czas temu na rynku pojawiły się wyciskarki do owoców i warzyw, jedno i dwuślimakowe. Chcąc podjąć decyzję o zakupie warto wiedzieć, czym oba typy się różnią. Zanim jednak poznamy różnice warto wiedzieć, że której się nie wybierze, będzie to wybór o wiele lepszy niż gdybyśmy sięgnęli po tradycyjną sokowirówkę.

W czym tkwi tajemnica wyciskarek do soku? W sposobie, w jaki wydobywają one sok z owoców i warzyw.  W przeciwieństwie do sokowirówki wyciskarki tłoczą sok powoli, na o wiele niższych obrotach, nie podgrzewają go i nie napowietrzają, sok nie pieni się. Tym samym napój otrzymany z wyciskarki do owoców jest zdrowszy, bowiem w procesie tłoczenia zachowuje się więcej wartości odżywczych i enzymów. Wyciskarki pozwalają ponadto na dostosowanie mętności oraz gęstości soku do preferencji osób go spożywających.

Diabeł tkwi w szczegółach

Sokowirówki oraz wyciskarki jedno, jak i dwuślimakowe służą do przygotowywania napojów ze świeżych owoców i warzyw. Jak już było napisane powyżej lepszym, choć również nieco droższym wyborem, są wyciskarki do owoców. Te dzielimy na jedno- i dwuślimakowe. Różnica z technicznego punktu widzenia polega na tym, że jak sama nazwa wskazuje, wyciskarki jednoślimakowe do tłoczenia wykorzystują jeden ślimak, a dwuślimakowe dwa. Jak to się przekłada na aspekt praktyczny? Wyciskarki dwuślimakowe są zdecydowanie wydajniejsze, pracują z większą mocą i przetwarzają na sok każdy owoc i warzywo, a także ziarna, zioła i kiełki. Minusem wyciskarek dwuślmakowych jest jednak ich wyższa, względem Woman preparing fruit smoothie in blenderjednoślimakowych, cena. Są one również trudniejsze do wyczyszczenia oraz zdecydowanie większe gabarytowo. Dlatego po wyciskarki dwuślimakowe najczęściej sięgają właściciele restauracji, kawiarni i innych punktów gastronomicznych, w których serwowane są zdrowe napoje owocowe lub warzywne. Natomiast na potrzeby małej rodziny w zupełności wystarczy wybór wyciskarki do owoców jednoślimakowej. Również z jej użyciem możemy zrobić napój, czy koktajl typu smoothie z każdego owocu, czy warzywa. Wyciskarki jednoślimakowe są łatwiejsze w czyszczeniu, lżejsze i mniejsze, a przy tym również tańsze. Co ważne efekt końcowy w postaci konsystencji, smaku i wartości odżywczych otrzymamy taki sam w przypadku przygotowania napoju przez wyciskarkę jedno, jak i dwuślimakową.

Zobacz również  Sprzęt kuchenny, który ułatwi zdrowy tryb życia

Słońce w szklance

Można powiedzieć, że wyciskarki do owoców i warzyw to w pewnym sensie ulepszona wersja sokowirówki. Ulepszona, bo pozwalają na zrobienie soku z większej ilości produktów. Ponadto wytłoczony napój jest zdrowszy, smaczniejszy i naturalnie mętny. Mając w domu wyciskarkę możemy rozkoszować się smakiem orzeźwiających smoothie, czy koktajli z truskawek, bananów, jagód, malin, a także marchwi, buraka, czy selera naciowego. Koktajle można doprawiać ziołami, liśćmi mięty, bazylii, natką pietruszki, a także orzechami i ziarnami zbóż. Możemy do nich dodać lód lub mleko, czy jogurt. Z pomocą wyciskarki można również zrobić mleko roślinne, zbożowe, z płatków owsianych, ryżu, migdałów czy wiórków kokosowych.