Jakiś czas temu na rynku pojawiły się wyciskarki do owoców i warzyw, jedno i dwuślimakowe. Chcąc podjąć decyzję o zakupie warto wiedzieć, czym oba typy się różnią. Zanim jednak poznamy różnice warto wiedzieć, że której się nie wybierze, będzie to wybór o wiele lepszy niż gdybyśmy sięgnęli po tradycyjną sokowirówkę.
W czym tkwi tajemnica wyciskarek do soku? W sposobie, w jaki wydobywają one sok z owoców i warzyw. W przeciwieństwie do sokowirówki wyciskarki tłoczą sok powoli, na o wiele niższych obrotach, nie podgrzewają go i nie napowietrzają, sok nie pieni się. Tym samym napój otrzymany z wyciskarki do owoców jest zdrowszy, bowiem w procesie tłoczenia zachowuje się więcej wartości odżywczych i enzymów. Wyciskarki pozwalają ponadto na dostosowanie mętności oraz gęstości soku do preferencji osób go spożywających.
Diabeł tkwi w szczegółach
Sokowirówki oraz wyciskarki jedno, jak i dwuślimakowe służą do przygotowywania napojów ze świeżych owoców i warzyw. Jak już było napisane powyżej lepszym, choć również nieco droższym wyborem, są wyciskarki do owoców. Te dzielimy na jedno- i dwuślimakowe. Różnica z technicznego punktu widzenia polega na tym, że jak sama nazwa wskazuje, wyciskarki jednoślimakowe do tłoczenia wykorzystują jeden ślimak, a dwuślimakowe dwa. Jak to się przekłada na aspekt praktyczny? Wyciskarki dwuślimakowe są zdecydowanie wydajniejsze, pracują z większą mocą i przetwarzają na sok każdy owoc i warzywo, a także ziarna, zioła i kiełki. Minusem wyciskarek dwuślmakowych jest jednak ich wyższa, względem jednoślimakowych, cena. Są one również trudniejsze do wyczyszczenia oraz zdecydowanie większe gabarytowo. Dlatego po wyciskarki dwuślimakowe najczęściej sięgają właściciele restauracji, kawiarni i innych punktów gastronomicznych, w których serwowane są zdrowe napoje owocowe lub warzywne. Natomiast na potrzeby małej rodziny w zupełności wystarczy wybór wyciskarki do owoców jednoślimakowej. Również z jej użyciem możemy zrobić napój, czy koktajl typu smoothie z każdego owocu, czy warzywa. Wyciskarki jednoślimakowe są łatwiejsze w czyszczeniu, lżejsze i mniejsze, a przy tym również tańsze. Co ważne efekt końcowy w postaci konsystencji, smaku i wartości odżywczych otrzymamy taki sam w przypadku przygotowania napoju przez wyciskarkę jedno, jak i dwuślimakową.
Słońce w szklance
Można powiedzieć, że wyciskarki do owoców i warzyw to w pewnym sensie ulepszona wersja sokowirówki. Ulepszona, bo pozwalają na zrobienie soku z większej ilości produktów. Ponadto wytłoczony napój jest zdrowszy, smaczniejszy i naturalnie mętny. Mając w domu wyciskarkę możemy rozkoszować się smakiem orzeźwiających smoothie, czy koktajli z truskawek, bananów, jagód, malin, a także marchwi, buraka, czy selera naciowego. Koktajle można doprawiać ziołami, liśćmi mięty, bazylii, natką pietruszki, a także orzechami i ziarnami zbóż. Możemy do nich dodać lód lub mleko, czy jogurt. Z pomocą wyciskarki można również zrobić mleko roślinne, zbożowe, z płatków owsianych, ryżu, migdałów czy wiórków kokosowych.