Zdrowie

Jakie mleko jest najzdrowsze?

Mleko rodzaje

Kiedyś mleko krowie było uważane za najzdrowsze. Dziś coraz częściej jego przeciwnicy głoszą, że mleko jest szkodliwe i nie powinno się go pić, gdyż powoduje wiele chorób i nie jest do końca trawione przez ludzki organizm. Można zaś bez żadnych kontrowersji sięgać po mleka roślinne. Jaka jest prawda i które mleko jest najzdrowsze?

Cała prawda o mleku krowim

Mleko krowie jest bogatym źródłem białka, aminokwasów i wapnia, które mają nieoceniony wpływ na rozwój młodych kości oraz mięśni. Coraz częściej jednak słyszy się o nietolerancji laktozy, o problemach spowodowanych spożywaniem mleka. Jednym z kontrowersyjnych składników mleka krowiego jest kazeina, której organizm ludzki nie jest w stanie przetrawić w 100%. Przeciwnicy mleka krowiego twierdza, że tylko człowiek pije mleko innych ssaków, co jest po prostu sprzeczne z naturą. Wiele źródeł donosi, że mleko krowie jest głównym powodem występowania cukrzycy, chorób serca, nowotworów, problemów skórnych oraz problemów ze stawami. Nie należy jednak zapominać, że obecnie możemy kupić mleko bez laktozy, dzięki czemu osoby na nią uczulone mogą bez problemu spożywać mleko krowie.

Wady i zalety różnych rodzajów mleka roślinnego

Wraz z negatywnymi ocenami pojawiła się więc moda ma mleko roślinne. Polecane jest mleko migdałowe, które można przygotować w domu (np. za pomocą wyciskarki) bądź tez zakupić w sklepie. Tego typu mleko jest niskokaloryczne, nie zawiera tłuszczy nasyconych oraz cholesterolu. Ponadto, jest dobrym źródłem witamin A i D i nie zawiera laktozy oraz kazeiny. Nie jest jednak dobrym źródłem białka i wapnia, co jest problemem dla osób chorujących na osteoporozę, dzieci oraz osób starszych. Najbardziej znaną alternatywą dla mleka krowiego jest mleko sojowe, które nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Mleko sojowe jest bogatym źródłem białka, wapnia (po wzbogaceniu) i potasu. W dużych ilościach nie mogą go spożywać osoby, które mają problemy z tarczycą. Często proponowane jest także mleko ryżowe, które uzyskuje się z połączenia zmielonego ryżu i wody. Spośród powyższych rodzajów mleka jest najmniej alergenne, dlatego jest najlepszym wyborem dla osób z alergiami pokarmowymi. Mleko ryżowe nie jest naturalnym źródłem białka i witaminy, producenci wzbogacają je o te składniki. Chętnie pite jest również mleko kokosowe, które uzyskuje się z miąższu kokosa po przetworzeniu czyli wiórków. Tego typu mleko ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Mogą je pić osoby na diecie, gdyż kwasy tłuszczowe z mleka kokosowego są spalane szybciej niż inne rodzaje kwasów. Niestety, mleko kokosowe jest drogie, zawiera mało białka i nie zawiera błonnika.

Zobacz również  Jaka wzmocnić swoją odporność?

Od lat toczy się dyskusja na temat tego, jakie mleko jest dla nas najzdrowsze. Istnieje szeroka gama alternatyw, a wybór najzdrowszego mleka jest bardzo indywidualny. Jeśli mleko krowie nam szkodzi, sięgnijmy po różne rodzaje mleka roślinnego i wybierzmy to, które jest dla nas najlepsze.