Czy wiesz dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Owoce i warzywa są podstawą zbilansowanej i zdrowej diety. To bogate źródło witamin i cennych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajmy się zatem, w jaki sposób owoce i warzywa wpływają na zdrowie.

Jadłospis pozbawiony owoców i warzyw zawsze będzie ubogi i niepełnowartościowy. Unikanie tych produktów może doprowadzić do rozwoju groźnych chorób, znacząco osłabić odporność oraz być przyczyną niedoboru witamin. Optymalna podaż owoców i warzyw osłabia procesy starzenia, przeciwdziała nowotworom oraz wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie.

Jak owoce i warzywa zwalczają wolne rodniki?

Zarówno owoce, jak i warzywa zawierają przeciwutleniacze (antyoksydanty), czyli substancje zwalczające wolne rodniki, atakujące komórki naszego organizmu, przyczyniające się do przyspieszenia procesów starzenia, a nawet niekontrolowanych podziałów komórek, mogących skutkować pojawieniem się nowotworu. Spożywanie codziennie porcji owoców i warzyw chroni nas przed przedwczesnym starzeniem – dzięki zawartości witamin młodości – A, C i E.  Badania wykazały, że popularne na polskich stołach warzywapomidory zawierają duże ilości likopenu – naturalnego antyoksydantu, który ma udowodnione właściwości antynowotworowe. Dodatkowo przeciwutleniacze mogą zapobiegać chorobom układu naczyniowego, wykazywać zdolność do przeciwdziałania miażdżycy i wielu innym chorobom. Podobne działanie mają polifenole, antyoksydanty występujące m.in. w kapuście, czosnku, truskawkach, cytrusach oraz winogronach.

Zobacz również  5 najlepszych letnich warzyw i owoców

Owoce i warzywa wzmacniają odporność

Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i wysoką odpornością, warto przed sezonem zimowym spożywać duże ilości kapusty kiszonej, która niesamowicie wzmacnia organizm i sprawia, że łatwiej rządzimy sobie z infekcjami. Pamiętajmy o tym, że warzywa i owoce są bogatym źródłem witaminy C, uznawanej za największego sprzymierzeńca naszego układu odpornościowego. Zawierają ją m.in. pomarańcze, cytryny, maliny i truskawki, a także ziemniaki, cebula, szpinak czy brokuły. W okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę warto szczególnie intensywnie zadbać o podaż owoców i warzyw.

Jeśli dieta – to tylko warzywa

Osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów i pozbyciu się nagromadzonego tłuszczyku, powinny zwiększyć podaż niskokalorycznych warzyw. Tłuste i niezdrowe potrawy z powodzeniem zastąpią warzywa – na przykład gotowane na parze. Warto włączyć do swojej diety brokuły, szpinak, szparagi, kapustę kiszoną, ogórki i pomidory. Produkty te z pewnością nie sprawią, że przytyjemy, a wręcz wspomogą efekty odchudzania.

Warzywa są też niezwykle bogatym źródłem błonnika, który reguluje trawienie, ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów, wpływa na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom, a także ma zdolność do redukowania cholesterolu we krwi.

Owoce dodadzą energii

Owoce to naturalne źródło cukrów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spadek poziomu cukru we krwi może wywołać uczucie osłabienia, dlatego warto co jakiś czas sięgać po naturalne źródło energii – owoce. To także znakomite substytuty słodyczy, które spożywane w nadmiernych ilościach grożą otyłością i nadwagą. Zastępując czekoladę i słodkie batoniki owocami pamiętajmy jednak o kilku zasadach. Pomimo, że jabłka i gruszki nie są tak tuczące jak standardowe słodycze, to ich przesadna podaż może również skutkować zwiększeniem się masy ciała. Wszystkiemu winne są cukry proste znajdujące się w owocach. Wystarczy jednak kierować się zdrowym rozsądkiem i nie przesadzać z ilością owoców, a nasza waga nie będzie się zwiększać.

Zobacz również  Co to są produkty BIO?