Dlaczego warto korzystać z produktów sezonowych?

Wielu osobom zależy na własnym zdrowiu oraz atrakcyjnej sylwetce. Nic więc dziwnego, że w związku z tym ludzie stosują różne diety oraz uprawiają sport. Sprawą kluczową jest oczywiście odpowiednie, zdrowe żywienie, które obejmuje wiele istotnych zasad. Między innymi należy pamiętać o spożywaniu produktów sezonowych, czyli takich które naturalnie pojawiają się o danej porze roku.

 Gdy przychodzi sezon na konkretne warzywa i owoce to warto się nimi zainteresować. Są one bowiem o wiele bardziej zdrowe i wartościowe w porównaniu z tymi, które są hodowane w sztucznych warunkach oraz są lepsze pod względem właściwości smakowych oraz wartości odżywczych od produktów mrożonych.

Dlaczego sezonowe warzywa i owoce są zdrowe?

Wspomniane wyżej produkty spożywane wtedy, gdy obowiązuje na nie sezon są zdrowe i smaczne, ponieważ są świeże. Stanowią one doskonałe źródła witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania odpowiedniego stanu zdrowia ludzkiego organizmu. Najlepszą możliwą decyzją jest sięganie po lokalne produkty, rosnące w danej strefie klimatycznej, gdy jest na nie sezon. Takie postępowanie jest podstawową zasadą zdrowego odżywiania.

Jeśli chodzi o zdrowie to produkty spożywane, gdy obowiązuje ich sezon, dostarczają nie tylko odpowiedniej dawki witamin i minerałów, ale również zawierają związki działające przeciwutleniająco. Innymi słowy chronią organizm przed zniszczeniami i objawami starzenia wywoływanymi przez wolne rodniki. Sezonowe warzywa i owoce są w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii, dzięki zawartych w nich cukrach prostych i złożonych. Nie należy również zapominać o tym, aby jeść warzywa i owoce, gdy obowiązuje na nie sezon, ponieważ zwiększają one odporność organizmu.

Zobacz również  Co to są produkty BIO?

Sezon na konkretne owoce i warzywa jest okresem, w którym można dostarczyć organizmowi błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne. Wpływa on pozytywnie na walkę z cholesterolem. Nic więc dziwnego, że warzywa i owoce (zwłaszcza sezonowe) powinny stanowić podstawowy element diety każdego człowieka.

Czemu warto spożywać takie produkty?

Oczywiście wspomniane wyżej aspekty zdrowotne są najważniejsze, ale panujący sezon na konkretne warzywa i owoce wiąże się również z innymi korzyściami. Wykorzystywanie sezonowych i przede wszystkim lokalnych produktów pozwala zmniejszać straty witamin i innych składników zachodzących podczas transportu i magazynowania. Dodatkowo lokalne produkty nie wymagają stosowania żadnych dodatkowych, niekoniecznie zdrowych, preparatów w celu utrzymania ich atrakcyjnego wyglądu. Dodatkowo, jeśli obowiązuje sezon na dane warzywa i owoce to są one łatwo dostępne w wielu miejscach, a co za tym idzie ich cena jest niższa, więc kupno nie będzie stanowiło obciążenia dla budżetu domowego.

Jak widać produkty sezonowe posiadają wiele atutów. Warto zaopatrzyć się w specjalny kalendarz informujący o sezonach na konkretne produkty. Dzięki temu będziemy wiedzieć w jakie produkty wzbogacać swoją dietę, tak aby była smaczna i zdrowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *