Zdrowie

Dlaczego warto jeść czosnek?

czosnek

Czosnek lubimy dodawać do potraw mięsnych i sosów, gdyż poprawia ich smak i nadaje niezwykły aromat. Tymczasem czosnek jest nie tylko przyprawą, ale i lekarstwem, gdyż zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że można go spożywać w nieograniczonych ilościach, gdyż byłoby to zbyt obciążające dla naszego układu pokarmowego. Jakie właściwości ma czosnek i kiedy warto po niego sięgnąć?

Jakie wartości odżywcze i zdrowotne ma czosnek?

Średniej wielkości ząbek czosnku waży 5 gr i ma 7 kcal energii. Zawiera między innymi witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo. Czosnek zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, chroni przed zgagą, wspomaga drogi oddechowe i moczowe oraz zwalcza ból głowy i zmęczenie. Nasze babcie stosowały go także podczas leczenia przeziębienia i grypy, tworząc specyfik składający się z gorącego mleka, do którego wrzucały wyciśnięty ząbek czosnku. Zawarta w nim alliina chroni serce i działa silnie antybakteryjnie. Duża zawartość antyoksydantów niweluje szkodliwe wolne rodniki, które mogą prowadzić m.in. do nowotworów, których z kolei namnażanie komórek jest dodatkowo zwalczane przez antybakteryjne działanie czosnku. Gdy cierpimy na infekcję, przygotujmy syrop z czosnku. Wystarczy zgnieść kilka jego ząbków, dodać sok z cytryny i rozcieńczyć chłodną wodą. Czosnek może być stosowany do dezynfekcji ran, gdyż zduszony i przyłożony bezpośrednio do rany, ma silne działanie odkażające.

Ile czosnku można jeść? Czy są jakieś ograniczenia?

Dziennie można jeść maksymalnie trzy ząbki czosnku, gdyż warzywo może działać drażniąco na układ pokarmowy. Jeśli jesteśmy przeziębieni i chcemy się leczyć czosnkiem, na kilka dni można zwiększyć dawkę. Pamiętajmy, że czosnek należy gotować maksymalnie kilka minut, jednak warto unikać jakiejkolwiek obróbki termicznej, gdyż traci wtedy właściwości antybakteryjne. Kiedy dodamy go do potraw mięsnych, zmniejszy negatywne działanie niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych, które w nadmiarze znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Co bardzo ważne, czosnku nie należy łączyć z lekami z grupy NLPZ (Niesteroidowe Leki Przeciwzapalne), gdyż podwójne działanie przeciwzakrzepowe może prowadzić do krwawień. W połączeniu z paracetamolem warzywo działa szkodliwie na wątrobę. Z kolei jako dodatek do drożdży spowoduje, że ciasto nie wyrośnie.

Czosnek to jeden z niewielu antybiotyków występujących w naturze. Wyraziste w smaku warzywo wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem, więc warto je dodawać do potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *