5 najlepszych letnich warzyw i owoców

Warzywa i owoce

Wszyscy lubimy lato – ciepłe wieczory, kąpiele w jeziorze, wakacje, beztroskę. Z przyjemnością zjadamy więc sezonowe warzywa i owoce, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Co więcej, działają synergicznie, czyli wzajemnie się wspierają, korzystnie wpływając na procesy zachodzące w organizmie. Które z nich warto jeść?

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

Dietetycy zalecają, by jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie, co ma nam zapewnić zdrowie i urodę. Świeże przysmaki kuszą na straganach, więc trudno im się oprzeć. Warzywa i owoce zachęcają do jedzenia, gdyż są piękne i bardzo aromatyczne, a nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem. Jesienią i zimą nie ma przecież świeżych czereśni, malin, jabłek ani zielonego groszku w strąkach czy botwiny, a pomidory i ogórki już nie będą tak smakować. Latem warto zatem najeść się na zapas, gdyż o tej porze roku warzywa i owoce są najbogatsze w substancje odżywcze.

Warzywa i owoce – lekarstwo bez recepty

Warzywa i owoce powinny być podstawą zdrowego jadłospisu. Zawierają bowiem substancje odżywcze, które wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i odtruwająco. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia nowotworów, wpływają na metabolizm i równowagę kwasowo-zasadową. Mają również dużą gęstość odżywczą, co oznacza, że na jedną kalorię przypada dużo witamin, minerałów i tzw. fitozwiązków. Pyszne warzywa i owoce są źródłem witamin, w tym antyoksydantów, takich jak witamina A, E, beta-karoten, składników mineralnych (m.in. żelaza, wapnia, potasu, magnezu) i mikroelementów (np. cynku), wpływających na wiele procesów biologicznych zachodzących w organizmie. Ponadto są bogate w błonnik, który wpływa na stężenie lipidów we krwi, stabilizuje poziom glukozy, zapobiega magazynowaniu jej w postaci tłuszczu i usprawnia trawienie.

Zobacz również  Weganizm a wegetarianizm - jakie są różnice?

Jakie warzywa i owoce jeść latem?

Lato to spacery i wędrówki, których świetnym towarzyszem jest pyszne jabłko. Czerwone warzywa i owoce, np. pomidory czy arbuzy, zwierają likopen, silny antyoksydant, który obniża ryzyko chorób serca i nowotworów. Letnie skarby w kolorze purpury, np. borówki, bakłażany, czarne porzeczki, zawierają antocyjany. Uważa się, że m.in. obniżają ryzyko chorób układu krążenia, wpływają na ostrość widzenia, hamują zaburzenia pamięci i funkcji motorycznych. Pomarańczowe i żółte warzywa i owoce (marchew, dynia, morele) zawierają karotenoidy, które wzmacniają odporność, chronią wzrok i układ krążenia. Szpinak, brokuły, szczypior są bogate są w luteinę i zeaksantynę, które chronią oczy przed działaniem promieni UV.

Latem warzywa i owoce zawsze wspaniale smakują. Zjadajmy sezonowe skarby, które zawierają wiele substancji, które są cenne dla naszego organizmu.